Як дегустувати вино та розвивати смак

Мережа магазинів Wine Gallery

Процес дегустації вина поділяється на 4 основні етапи. Наступні прийоми щодо дегустації вин практикують сомельє, щоби вдосконалити свій смак та розвивати здатність розпізнавати вина. Незважаючи на те, що метод використовують професіонали, насправді він досить простий у розумінні і може допомогти кожному поліпшити свій смак.

Головні етапи дегустації вина

Усе, що вам потрібно для тренування, – це келих вина. Існує 4 кроки для дегустації:

  • зовнішній вигляд – візуально огляньте вино при нейтральному освітленні;
  • запах – визначте аромати за допомогою ортоназального нюху;
  • смак – оцініть як смакову структуру (кислий, гіркий, солодкий), так і аромати, отримані від ретроназального нюху (через дихання ротом запахи сприймаються задньою стінкою носа);
  • подумайте та зробіть висновок – створіть повну характеристику вина, щоби гарно його запам’ятати.

Як правильно куштувати вино?

Оцініть зовнішній вигляд

Перевірте колір, непрозорість та в’язкість (винні сльози). На цей крок витрачається не більше як 5 секунд, проте багато інформації про вино приховується саме у його зовнішньому вигляді. Більшість підказок ви можете знайти на пляшці (тобто вінтаж, міцність і сорт винограду).

Вино Rustaveli Usakhelori - Мережа винних магазинів Wine Gallery

Розкладіть букет на складові

Коли ви вперше вдихаєте аромат вина, оцінюйте від великого до малого. Спочатку подумайте про широкі категорії, наприклад, цитрусові, фруктові сади або тропічні фрукти у білих винах. Дегустуючи червоні сорти, думайте про червоні, сині або чорні фрукти. Однак не варто шукати одну конкретну ноту, тому що це може призвести до розчарування. Загалом, винні букети можна розділити на 3 основні категорії:

  • Основні аромати є похідними винограду і включають фрукти, трави та квіткові ноти.
  • Вторинні аромати походять від виноробства. Найпоширенішими ароматами є похідні дріжджів, їх найлегше помітити в білих винах (шкірка сиру, горіхова шкаралупа, зокрема мигдалю й арахісу, несвіже пиво).
  • Третинні аромати походять від витримки, як правило, у пляшці або, можливо, в дубі. Ці аромати переважно пікантні (смажені горіхи, спеції для випічки, ваніль, осіннє листя, старий тютюн, в’ялена шкіра, кедр і навіть кокос).

Аромати розкажуть майже все про вино: сорту винограду, звідки походить, скільки років витримки має.

Оцініть смакові якості

Ми звикли пізнавати смак завдяки язику. Проте після того, як ми ковтаємо вино, аромати можуть змінюватися, тому що ви їх відчуєте через ретроназальний нюх.

  • Смак. Наш язик може розрізняти солоне, кисле, солодке та гірке. Всі вина трохи кислі, тому що виноград за своєю природою містить кислоту (залежно від клімату та сорту винограду). Деякі сорти відомі своєю гіркотою (наприклад, Pinot Grigio), і вона проявляється як свого роду легкий, приємний тонізуючий смак. Деякі білі столові вина зберігають невелику частку виноградного цукру, і це надає їм природну солодкість. Солоний смак мають дуже мало вин, але в деяких рідкісних випадках зустрічаються солоні червоні та білі вина.
  • Текстура. Ваш язик може «доторкатися» до вина і сприймати його текстуру. Ця характеристика вина пов’язана з кількома факторами, але збільшення текстури майже завжди відбувається у зрілому вині з високим умістом алкоголю. Етанол робить вино текстурним. Язиком ми також сприймаємо таніни: це відчуття наждачного паперу або висихання язика в червоних винах.
  • Тривалість. Смак вина також залежить від часу. Існує початок, середина (середина піднебіння) і кінець (фініш). Чудовим прикладом фінішу (за межами світу вина) є відчуття соковитої жирності через 20 секунд після ковтка кока-коли.
Мережа винних магазинів Wine Gallery

Подумайте і зробіть характеристику

Смак вина був збалансованим чи незбалансованим (тобто занадто кислим, занадто алкогольним, занадто дубильним)? Вам сподобалося вино, чи було воно унікальним або незабутнім? Чи були якісь особливості, що вразили вас?

Корисні поради щодо дегустації



Як позбутися «винного» запаху. Вийти за рамки винного аромату буває важко. Щоби зробити це, варто чергувати невеликі короткі та повільні довгі вдихи.

Навчіться кружляти вино (робити вир). Від процесу кружляння у повітря виділяється більша кількість ароматичних сполук. Спробуйте переглянути відео про те, як правильно це робити.

Шукайте більше смаків, коли куштуєте вино. Спробуйте зробити довгий ковток, а потім кілька менших, щоби виділити та підібрати смаки. Зосередьтеся на одному смакові за раз. Завжди подумки рухайтеся від широких категорій до більш конкретних. Наприклад, від загальних «чорних фруктів» до «темної сливи, смаженої шовковиці або вареної ожини».

Швидше вдосконалюйте свої смакові навички. Порівняння різних вин у тій самій обстановці допоможе швидше поліпшити смак, а також зробити винні аромати більш очевидними. Отримайте політ «смаків» у місцевому винному барі, приєднайтеся до місцевої дегустаційної групи або зберіть друзів, щоби скуштувати відразу кілька вин.