Найкращі поєднання десертів і вин

Вино Vinos de La Luz Despertar Verdejo Rueda - Мережа винних магазинів Wine Gallery

Коли справа доходить до поєднання їжі та вина, секрет в тому, щоби розглядати вино як інгредієнт. Напій підсилює смакові якості страв, створюючи абсолютно нові відтінки. Десерти не виняток. Приготування ідеального десерту й вина може стати відмінним способом завершити незабутній вечір.

7 смачних дуетів десерту і вина

Хоча деякі вина самі по собі є прекрасними десертами, це не причина, щоби не шукати ідеальні частування, які доповнять їх. Ці поєднання десертів і вин ідеально підходять для будь-якої події, чи то романтичної вечері, чи то ювілею.

Полуничний шорткейк

Додайте іскристий феєрверк до цієї вершкової класики американських солодощів.

Vouvray Brut виготовляється з винограду сорту Шенен Блан. Це свіже біле вино з нотками зеленого яблука, груші й жимолості. Якщо ви шукаєте щось знайоме, але водночас унікальне, зверніть увагу на бенгальські вогні з Південної Африки, де Шенен Блан – дуже важливий сорт винограду.

Чому це працює: кислуватий присмак, який дає Vouvray Brut, пронизує бісквіт і збиті вершки, а нотки деревних плодів прекрасно поєднуються з ароматом свіжої полуниці.

Освіжаючий смак цитрусових Despertar Verdejo Rueda від бренду Vinos de La Luz додасть приємний акцент вершковому десерту, а ноти ванілі відмінно доповнять насичену полуницю.

Персиковий коблер

Насичений фруктовий смак і приємний прилив кислотності.

Сухий Riesling – найпопулярніше вино в Німеччині. Рислінг може варіюватися від солодкого до сухого та несе в собі дивовижні ноти цитрусових і зеленого яблука. У більш сухому Рислінгу особливо яскраво проявляється відчуття мінеральності, яке тільки посилює його складність.

Чому це працює: з його яскравою кислотністю і фруктовим смаком сухий Рислінг долає сиропоподібну солодкість персикового коблера, тільки посилюючи фруктовість десерту.

Землисті тони, присутні в німецькому Рислінгу (наприклад, з Мозельської долини), підкреслять шорстку скоринку коблера, посилюючи його більш тонку солодкість.

Освіжаюче Cinema Verdejo від Vinos de La Luz з нотами тропічних фруктів, цитрусів і білих квітів з легкою мінеральністю буде контрастувати з солодкістю коблера, чим підкреслить усі смакові відтінки десерту.

Вино Cinema Verdejo - Мережа винних магазинів Wine Gallery

Білий шоколад

Новозеландське Sauvignon Blanc: дослідження показали, що клімат Нової Зеландії привносить у вино більше характерних ароматів маракуї, ніж в будь-якому іншому Совіньйон Блан у світі.

Чому це працює: багаті фруктові аромати дозволяють утримувати баланс між відтінками білого шоколаду і фруктовим шаром, який не перекриває смак десерту. Це нагадує фруктовий крем-мус. Якщо навіть раніше він вам не подобався, тепер ви полюбите цей десерт.

Багатий смак тропічних фруктів із вершковим післясмаком Valpincia Verdejo від Vinos de La Luz дуже гармонійно поєднується з м'якістю білого шоколаду, а ноти лайма і стиглого яблука додають приємну свіжість.

Лимонні тістечка

Зіставте солодку і терпку ноту для акцента.

Шардоне, витримане в дубових бочках: кремова добавка дуба до свіжих ароматів яблука, груші й цедри лимона є досить контрастною для багатьох сучасних поціновувачів вин. Однак правда в тому, що у світі існує величезна кількість дивовижних дубових Шардоне, а універсальність – одна з їх найсильніших сторін.

Чому це працює: пісочне печиво з присмаком лимона і дубове Шардоне доповнюють одне одного. Деревні плоди та цитрусові відтінки вина підкреслюють лимонну верхню частину десерту, маслянистий дуб – природний супутник шорсткої скоринки під нею.

Callejon Del Crimen Chardonnay від бренду Vinos de La Luz виготовляється з виноградного сорту Шардоне, що вирощується в регіоні Мендоса в Аргентині. Багатий букет із нотами квітів, апельсинового дерева і зеленого яблука відмінно доповнює цитрусову свіжість тістечка, а легка мінеральність робить акцент на пісочності десерту.

Морквяний торт

Поєднання прянощів і солодкості з легкою гостротою.

Fino Sherry – найбільш сухий із хересів, не має важкої солодкості, якою славляться багато з його темних варіантів. Йому притаманні більш легкі, тонкі ноти мигдалю, солоності й відтінки цитрусових. Коли більш важкі хереси часто слугують десертом самі по собі, стримані аромати Fino набагато легше поєднуються з продуктами.

Чому це працює: пряність морквяного торта прекрасно поєднується з горіховим присмаком хересу, а Fino досить сухе, щоби не бути втомливо солодким на тлі ванільної крем-сирної товстої глазурі.

Біле сухе грузинське вино Tsinandali від бренду Shilda з терпким присмаком айви, витонченою кислотністю й освіжаючими нотами цитрусів відмінно збалансує солодкість морквяного десерту.

Вино Saperavi Rose Rustaveli - Мережа винних магазинів Wine Gallery

Шоколадний мус

Багатство шоколаду з нотками фруктів.

Brachetto d'Acqui – напівігристе італійське червоне вино з легким тілом і нотами червоних ягід, яке привносить деяку насолоду, але не занадто переважну. Відверто кажучи, якщо у вас немає готового десерту, пляшка Brachetto сама по собі може бути ідеальною.

Чому це працює: солодкі бульбашки будуть прорізати жирну вершкову консистенцію шоколадного мусу, додаючи різку текстуру, нотки цукатів і червоних квітів.

Збалансувати щільний шоколадний десерт можна завдяки Saperavi Rose Rustaveli від Shilda. Рожеве сухе вино має об'ємний квітковий аромат, а інтенсивний присмак лісових ягід додасть свіжості солодкому десерту.

Яблучний пиріг

Ґевюрцтрамінер має багатий букет. Вино відоме своїми ароматами лічі, троянди, цитрусових і спецій. Хоча Ґевюрцтрамінер зазвичай вважається солодким, можна знайти більш сухі сорти, які часто бувають такими ж ароматними.

Чому це працює: Ґевюрцтрамінер поєднує в собі фрукти й спеції так само, як і теплий яблучний пиріг. Яблуко і цитрусові, кориця й імбир, солодка скоринка та лічі – все це чудово доповнює одне одного, не викликаючи при цьому вибуху смаків.

Ноти стиглих фруктів і квіткового меду в букеті Alazani Valley від Shilda підкреслять яблучний аромат пирога, а м'який солодкуватий присмак відмінно розкриється разом зі смаком десерту.