Все про Темпранільйо: як обрати хороше іспанське вино

Мережа винних магазинів Wine Gallery

Якщо вам хочеться скуштувати особливого, смачного червоного вина, введіть у пошуку Темпранільйо. Це сорт винного винограду №1 в Іспанії. У молодому віці вино може бути напрочуд свіжим і фруктовим. Однак витримка в дубі надає більше ароматів пилу, тютюну та шкіри, яких жадають досвідчені та вимогливі поціновувачі вина.

Багатство видів та оригінальних смаків Темпранільйо

Дізнайтеся рекомендації, характеристики смаку та факти, що ілюструють особливу природу Темпранільйо.

Факти про сорт винограду Темпранільйо

  • Назва Темпранільйо походить від іспанського «temprano», що означає «ранній»: цей виноград дозріває раніше, ніж інші сорти, що походять з Іспанії.
  • Існує біла мутація Темпранільйо, що називається Темпранільйо Бланко. Дозволений для використання у Вайт Ріоха. Цикл вирощування Темпранільйо Бланко подібний до червоного Темпранільйо та навіть має ті самі труднощі в вирощуванні. На відміну від свого червоного аналога, вина Темпранільйо Бланко відомі тропічними фруктовими смаками.
  • Хоча найбільш рання офіційна згадка про сорт датується 1807 роком, загальна теорія полягає в тому, що Темпранільйо був завезений на Піренейський півострів (Іспанія та Португалія) фінікійцями понад 3000 років тому. Факт, що ставить під сумнів іберійське походження Темпранільйо, є розкидані насадження, знайдені в Тоскані та Базилікаті в Італії.
  • Темпранільйо – четвертий серед найбільш висаджуваних сортів у світі, вважається одним із дев'яти благородних сортів червоного винограду.
  • Витримані вина Темпранільйо мають багатогранний, вишуканий смак та багатий букет, їх легко ідентифікувати з погляду витримки іспанських вин.

Класичні регіони вирощування Темпранільйо

Темпранільйо – найкраще червоне вино Іспанії, але воно може мати багато різних назв залежно від регіону. Ріоха, мабуть, – найпростіше для пошуку, якщо ви вперше плануєте спробувати іспанське вино.

  • Ріоха та Наварра – винам із цих регіонів притаманна багата структура перцю, червоної вишні та вишукані пряні ноти кориці.
  • Рібера дель Дуеро, Торо, Сігалес – вина з цих регіонів мають глибший смак, ніж із Ріохи, з більшою кількістю фруктових відтінків ожини та інтенсивними, яскравими танінами.
  • Ла Манча та Рібера дель Гвадіана – регіони на центральному плато Іспанії, де виробляються одні з кращих вин Темпранільйо у всій Іспанії.

Інші регіони вирощування Темпранільйо

Португалія також має значні насадження Темпранільйо, який зокрема використовується як виноград для купажування в Порту. Однак повноцінні односортові зразки починають набирати популярність у Дао і в Алентежу, де цей сорт зазвичай називають як Арагонес.

Деякі виробники Нового Світу також вирощують Темпранільйо (Аргентина, Центральна Каліфорнія і навіть Техас). Але якщо ми збираємося зійти зі звичного шляху, варто обрати Південний Орегон і Долину Рогів, оскільки теруар там дає вина, які можуть бути настільки ж насиченими та перцевими, як і їх іспанські аналоги.

Характеристики смаку Темпранільйо та гастрономічні поєднання

У пошуках Темпранільйо ви, швидше за все, зустрінете такі слова: Roble/Tinto, Crianza, Reserva та Gran Reserva. Це терміни витримки, які варіюються від невеликого вмісту дуба та повної його відсутності аж до 18-24 місяців витримки з додатковими 4 роками в пляшках. Загалом чим більший вміст дуба, тим краща якість і вища вартість.

Домінуючі аромати Темпранільйо – вишня, сушений інжир, кедр, тютюн та кріп. Робле та Кріанца вік надає соковитих фруктових смаків і тепла. Наприклад, у смаку Cinema Roble 2017 року від бренду Vinos de La Luz ви відчуєте спілі ягоди та яскраві таніни, а в букеті – східні прянощі, малиновий джем і дикі ягоди. Valpincia Crianza 2015 року має багатогранний аромат, у якому поєднуються червоні ягоди, лугові квіти, пряності та дуб.

Вина Резерва та Гран Резерва містять більш глибокі ноти темних фруктів, осіннього листя та фірмові аромати шкіри Темпранільйо.

Темпранільйо відоме тим, що поєднується з червоним м’ясом та шинкою, однак це напрочуд універсальне вино, яке чудово розкривається зі смаженими овочами, ситною пастою та навіть мексиканською їжею. Gran Valpincia 2014 відмінно доповнює смажену рибу, червоне м’ясо та напівтверді сири.

Вино Vinos de La Luz Gran Valpincia 2014 - Мережа винних магазинів Wine Gallery