Що потрібно знати про вино: тіло, цукор і кислотність

Мережа винних магазинів Wine Gallery

Аудиторія Wine Gallery настільки ж різноманітна і унікальна, наскільки багатий неповторними шедеврами світ виноробства. Серед наших клієнтів зустрічаються як авторитетні поціновувачі вина, сомельє, кавісти, так і ті, хто тільки починає своє знайомство з цим розкішним напоєм. Для того, щоб вам було легше орієнтуватися у виборі вина, ми створили гід, в якому детально розповідаємо про повнотілі червоні, рожеві та легкі білі вина.

Винний гід Wine Gallery

Традиційно є два способи класифікації вин: за сортами (наприклад, Совіньон Блан або Сіра) або за регіоном (наприклад, Баросса або Бордо). Такий підхід дуже професійний і тому вимагає більш глибоких знань. На щастя, більшість вин можна розділити на 6 основних категорій, включаючи червоні, рожеві та білі вина:

  • Повнотілі червоні вина
  • Середньотілі червоні вина
  • Легкі червоні вина
  • Рожеві вина
  • Повнотілі білі вина
  • Легкі білі вина

Мова йде про щільність та густоту вина, про його "тіло". Тіло буває легке, середнє і повне. У північних регіонах вина виходять більш легкими, в південних - повнотілими. Важливо пам'ятати, що тіло вина не визначає його якість або престиж, просто комусь до душі густота, а хтось цінує легкість.

Повнотілі червоні вина - насичений мальбек і темпранільо

Повнотілі вина зазвичай мають більше танінів, більше алкоголю і відрізняються ароматом темних фруктів і ягід, таких як чорна смородина або ожина. До повнотілих червоних вин відносять Сіра, Каберне Совіньон, Мальбек, Неббіоло, Темпранільо і Сагрантіно.

Такі вина є дуже насиченими і тому, поєднуються з їжею з таким само сміливим смаком. Зазвичай повнотілі вина подають в келихах з великою чашею до мексиканських страв, копченостей, червоного м'яса і стейків. Температура подачі - 17-21 °.

З асортименту Wine Gallery ми рекомендуємо Callejon Del Crimen Malbec Gran Reserva, Callejon Del Crimen Cabernet Sauvignon та Gran Valpincia Winemaker Selection

Вино Gran Valpincia Winemaker - Мережа винних магазинів Wine Gallery

Збалансовані червоні вина - мерло і барбера

Середньотілі червоні вина є одними з найкращих доповнень до м'ясних і пряних страв. Класичними представниками цієї категорії є такі сорти, як Санджовезе, Зинфандель, Барбера і Мерло. Варто зауважити. що вина, виготовлені з винограду Мерло, можуть мати смакові відмінності через регіональні особливості виноробства.

Наприклад, Мерло з пагорбів Спрінг-Маунтін в долині Напа матиме високий танінний смак і більш темний відтінок, тоді як Мерло з великого виноградника в Ломбардії, матиме менше танінів і м'які аромати червоних фруктів.

Лазанья, піца з червоним соусом, прянощі і смажене м'ясо, кориця, фенхель, аніс, кмин, розмарин, перець чилі, запашний перець відмінно поєднуються із середньотілими червоними винами. Wine Gallery рекомендує Vinos de La Luz Iluminado Sangiovese, Saperavi Shilda і Mukuzani Shilda.

Легке червоне вино - гаме та піно нуар до страв з птиці

Легкі червоні вина з ніжним ароматом і дуже тонким смаком ідеально підходять для людей, які не хочуть, щоб вино привертало до себе левову частку уваги. Ці вина відомі своїм легким таніном, яскравою кислотністю і більш низьким вмістом алкоголю з витонченим присмаком червоних фруктів.

Представниками легких червоних вин є Піно-Нуар, Гаме, Ск'яво і Бракетт, їх варто подавати до страв з домашньої птиці і різотто, попередньо охолодивши до 12-19 ° C. З асортименту Wine Gallery ми рекомендуємо грузинські Khvanchkara і Usakhelouri від Shilda.

Південний темперамент рожевого вина

Вино Shilda Saperavi Rose Rustaveli - Мережа винних магазинів Wine Gallery

Рожеві вина - це буквальна середина між білим і червоним вином, проте вони, як правило, проводяться більше як біле вино. Значна частина рожевих виготовляється з сортів Санджовезе, Гарнача і Піно Нуар в регіоні Середземного моря, півдня Франції, а також на східному узбережжі Іспанії і в Італії.

Зазвичай подають охолодженими до страв середземноморської та турецької кухні. Saperavi Rose Rustaveli з колекції Wine Gallery сподобається поціновувачам квітково-ягідного свіжого аромату.

Повнотілі та насичені білі вина

Повнотілі білі вина часто плутають з червоними, коли їх подають в чорному скляному посуді, так як вони проходять таку ж обробку, що і червоні вина на виноробні, щоб домогтися ще більш яскравого смаку.

Як правило, насичені білі вина проходять витримку в дубі, щоб додати класичні нотки ванілі або кокоса, а також процес, званий «яблучно-молочна ферментація», який змінює тип кислоти у вині, щоб зробити смак більш вершковим.

Повнотілі білі вина витримуються до 10 років, хоча більшість з них досягають свого розквіту приблизно через 3-4 роки. До повнотілих білих відносяться Шардоне з дубових бочок, Семильон, Віонье і Марсан. Такі вина подають до морепродуктів, пасти з вершковим соусом і м'яких сирів, дотримуючись температуру напою 7-14 ° C. Wine Gallery рекомендує Vinos de La Luz Callejon Del Crimen Chardonnay і Callejón del Crimen Perlas de Parcela.

Легкі білі сухі вина - вердехо і шардоне

Освіжаючі, іскристі, витончені. Легкі білі вина найкраще вживати молодими, протягом року або двох після збору врожаю, щоб зберегти свіжий фруктовий смак і апетитну кислотність.

Представляють категорію Піно Грі, Совіньон блан, Вердіккіо, Вердехо, Верментіно і сухий Рислінг. Такі вина ідеально доповнять страви з креветками, суші, зелені салати, песто і птицю. В асортименті Wine Gallery ви знайдете унікальні шедеври з сорту Вердехо - Vinos de La Luz Despertar Verdejo Rueda , Valpincia Verdejo і Cinema Verdejo.