Який сир підходить до вина: класичні поєднання і головні гастрономічні правила

Усім відомо про традиційне поєднання вина та сиру, здається цей дует існує від самого початку. Але чи знаєте ви як правильно обирати сир і який сорт краще підходить до червоного сухого? Детально про всі тонкощі поєднання сиру і вина читайте в ексклюзивному матеріалі Wine Gallery.
Як правильно поєднувати сир і вино
При подачі кількох вин і в разі, коли ви не знаєте з яким сиром поєднувати те чи інше вино, одним з найбільш виграшних варіантів є твердий горіховий сир. У цьому виді сиру буде досить жиру, щоб врівноважити танін в червоному вині, але досить делікатності, щоб доповнити ніжні білі.
Обирайте вина та сири з однаковою інтенсивністю
Одне з фундаментальних правил. Ніжні пахощі Грюйер будуть придушені насиченим Каберне Совіньон, але вони будуть ідеально збалансовані в поєднанні з більш легким Піно Нуар.
Таким чином, вина міцністю більше 14,5% варто подавати з сирами з більш інтенсивним смаком. Вина з міцністю менше 12% менш інтенсивні і добре поєднуються з сирами з більш тонким смаком.
Насичені червоні вина найкраще поєднуються з витриманими сирами
У міру того, як сир старіє і втрачає вміст води, він стає більш насиченим через підвищений вмісту жиру. Ці два атрибути ідеально підходять для поєднання з повнотілими червоними винами, оскільки вміст жиру в сирі протидіє високому вмісту танінів у вині.
Обирайте сири, витримані не менше року, в тому числі чеддер, грюйер, манчего, гауда, проволоне або сорту пармезану, такі як пармезан-реджано і грана падано.
Сири з пліснявою підходять до більш солодких вин
Більш солодкі вина, такі як Москато, Гевюрцтраминер, десертні вина пізнього врожаю і портвейн, прекрасно поєднуються з сирами з цвіллю. Солодкість у вині допомагає збалансувати незвичайний запах сиру і робить його смак більш вершковим. Також «сморід» сиру допоможе збалансувати солодкий смак вина.

12 класичних поєднань вина та сиру
Якщо ви ще не встигли спробувати досить сирів і обрати своїх власних фаворитів, ми пропонуємо вам класичні і всіма визнані поєднання, які завжди будуть вдалим доповненням до розкішного вина.
Піно Нуар і Грюйєр
Неповторні червоні ягоди Піно Нуар ідеально поєднуються з горіховими смаками, властивими сиру середньої твердості, наприклад грюйер. Обидва мають потрібну кількість аромату і складності, без ризику того, що одне буде придушувати інше. Також, спробуйте Божоле і Ярлсберг, Гамі Нуар і Конте або Цвайгельт і Емменталь.
Витриманий Портвейн і синій Стілтон
Портвейн відомий своїм повним тілом, солодкістю і яскравим характером. І коли ви стикаєтеся з усім цим, вам потрібен відповідний сир: щось насичене. Складний смак гострого і солоного Стілтона прекрасно поєднується з більш солодким портвейном. Пам'ятайте: чим солодше вино, тим більш насичений сир. Також, спробуйте Ice Wine і Beenleigh Blue, Oloroso Sherry і Torta del Casar або Сотерн і Рокфор.
Шампанське і Брі
Більш м'яка текстура вершкового сиру, такого як Брі, вимагає чогось гострого і кислого, щоб розсікти жир. Кислотні і приємно пекучі бульбашки шампанського поєднуються з густою кремовою консистенцією Брі, створюючи дуже приємний контраст. Також, спробуйте Шардоне і Камамбер, Каву і Деліс де Бургонь, або Креман і Епуасс.
Москато д'Асті та Горгонзола
Як ми вже говорили, сири з пліснявою вимагають більш солодкого вина, але легкість Москато та інших солодких білих сортів може стати приголомшливим відкриттям, якщо ви поєднували гострий сир тільки з важкими кріпленими винами. Свіжі кислі фрукти Москато д'Асті очищають смак важких сирів, таких як горгонзола, залишаючи свіжий післясмак. Також, спробуйте Гевюрцтраминер і Мюнстер або Просекко і Азіаго.
Темпранільо та Ідіазабал
Обидва іспанські, і обидва мають пікантний димний аромат, який ідеально поєднується один з одним. Яскраве тіло Темпранільо являє собою вражаючу комбінацію з твердої текстурою Ідіазабала, в той час як таніни вина контрастують з маслянистим смаком сиру. Також, спробуйте Ріоха і Манча, Гарнача і Заморано або Менс і Ронкаль.
Совіньон Блан і козячий сир
Більшість козячих сирів - це щось на зразок чистого аркуша, тому цитрусові і мінеральні ноти французького совіньон блан, підкреслюють чудові горіхові і трав'яні аромати, які можна знайти в сирі. Кислотність вина відмінно допомагає зменшити важкість козячого сиру. Також, спробуйте Шенен Блан і Шевр, Грюнер Вельтлінер і Флорет або Шаблі і Кремона.
Каберне Совіньон і витриманий Чеддер
Витриманий чеддер володіє жирністю, яка прекрасно поєднується з в'яжучими в роті танинами Каберне Совіньон. Крім того, яскраві смаки цього дуету будуть відповідати один одному, замість того, щоб заглушати. Також, спробуйте Карменер і Копчений Гауда, Монтепунчіано і Парміджано-Реджано, або Неро д'Авола і Азіаго.
Прованс Розі та Хаварті
Хрусткі червоні фрукти, які ви знайдете в провансальському рожевому, чудові, але ніжні, а м'який смак хаварті, витончено доповнює вино, не пригнічуючи його. На додаток до цього, мінеральність рожевого вина різко контрастує з гладкою м'якою текстурою сиру. Також, спробуйте Піно нуар рожеве і Фонтіна, Санджовезе рожеве і Моцарелла або Розаду і Рікотта.
Рислінг і Раклет
Raclette - це м'який і універсальний сир, який дійсно добре поєднується з високою кислотністю і смаком фруктів, який притаманний Рислінгу. Аромати німецької класики підкреслюють тонку і дивовижну горіхову нотку сиру Раклет. Візьміть сухий рислінг, щоб його солодкість не пригнічувала сир. Також, спробуйте NZ Sauvignon Blanc і Mild Cheddar, Silvaner and Raclette або Gewürztraminer and Edam.
К’янті Класіко і Пекоріно Тоскано
Тверда, витримана текстура пекоріно прекрасно поєднується з насиченими танінами Комета. Вторинні пікантні нотки К'янті підкреслюють прихований трав'яний присмак сиру, а чорні ягоди прекрасно поєднуються зі сміливістю пекоріно. Також, спробуйте Санджовезе і Парміджано-Реджано або Брунелло ді Монтальчіно і Грана Падано.
Верментіно і Фіоре Сардо
Горіховий овечий сир Fiore Sardo дуже добре поєднується з більш маслянистою текстурою. Цитрусові ноти Верментіно додають фруктової кислотності жирному смаку овечого молочного сиру, такого як Фіоре Сардо (він же Пекоріно Сардо). Також, спробуйте Соаве і Маскарпоне, Грекетто і фромаж Блан або Вердіккіо і Рекесон.
Мальбек і Едам
Поєднання горіхового смаку Едама і оксамитових фруктів Мальбека - це поєднання, яке може сподобатися будь-кому. І вино, і сир повні смаку і аромату, але не пригнічують один одного, і в результаті виходить неповторна комбінація розкішних смаків. Також, спробуйте Шираз і Гауда, Монастрелл і Томме або Блауфранкіш і Абатство Беллок.