Який сир підходить до вина: класичні поєднання і головні гастрономічні правила

Мережа винних магазинів Wine Gallery

Усім відомо про традиційне поєднання вина та сиру, здається цей дует існує від самого початку. Але чи знаєте ви як правильно обирати сир і який сорт краще підходить до червоного сухого? Детально про всі тонкощі поєднання сиру і вина читайте в ексклюзивному матеріалі Wine Gallery.

Як правильно поєднувати сир і вино

При подачі кількох вин і в разі, коли ви не знаєте з яким сиром поєднувати те чи інше вино, одним з найбільш виграшних варіантів є твердий горіховий сир. У цьому виді сиру буде досить жиру, щоб врівноважити танін в червоному вині, але досить делікатності, щоб доповнити ніжні білі.

Обирайте вина та сири з однаковою інтенсивністю

Одне з фундаментальних правил. Ніжні пахощі Грюйер будуть придушені насиченим Каберне Совіньон, але вони будуть ідеально збалансовані в поєднанні з більш легким Піно Нуар.

Таким чином, вина міцністю більше 14,5% варто подавати з сирами з більш інтенсивним смаком. Вина з міцністю менше 12% менш інтенсивні і добре поєднуються з сирами з більш тонким смаком.

Насичені червоні вина найкраще поєднуються з витриманими сирами

У міру того, як сир старіє і втрачає вміст води, він стає більш насиченим через підвищений вмісту жиру. Ці два атрибути ідеально підходять для поєднання з повнотілими червоними винами, оскільки вміст жиру в сирі протидіє високому вмісту танінів у вині.

Обирайте сири, витримані не менше року, в тому числі чеддер, грюйер, манчего, гауда, проволоне або сорту пармезану, такі як пармезан-реджано і грана падано.

Сири з пліснявою підходять до більш солодких вин

Більш солодкі вина, такі як Москато, Гевюрцтраминер, десертні вина пізнього врожаю і портвейн, прекрасно поєднуються з сирами з цвіллю. Солодкість у вині допомагає збалансувати незвичайний запах сиру і робить його смак більш вершковим. Також «сморід» сиру допоможе збалансувати солодкий смак вина.

Вино Shilda Tsinandali-Мережа винних магазинів Wine Gallery

12 класичних поєднань вина та сиру

Якщо ви ще не встигли спробувати досить сирів і обрати своїх власних фаворитів, ми пропонуємо вам класичні і всіма визнані поєднання, які завжди будуть вдалим доповненням до розкішного вина.

Піно Нуар і Грюйєр

Неповторні червоні ягоди Піно Нуар ідеально поєднуються з горіховими смаками, властивими сиру середньої твердості, наприклад грюйер. Обидва мають потрібну кількість аромату і складності, без ризику того, що одне буде придушувати інше. Також, спробуйте Божоле і Ярлсберг, Гамі Нуар і Конте або Цвайгельт і Емменталь.

Витриманий Портвейн і синій Стілтон

Портвейн відомий своїм повним тілом, солодкістю і яскравим характером. І коли ви стикаєтеся з усім цим, вам потрібен відповідний сир: щось насичене. Складний смак гострого і солоного Стілтона прекрасно поєднується з більш солодким портвейном. Пам'ятайте: чим солодше вино, тим більш насичений сир. Також, спробуйте Ice Wine і Beenleigh Blue, Oloroso Sherry і Torta del Casar або Сотерн і Рокфор.

Шампанське і Брі

Більш м'яка текстура вершкового сиру, такого як Брі, вимагає чогось гострого і кислого, щоб розсікти жир. Кислотні і приємно пекучі бульбашки шампанського поєднуються з густою кремовою консистенцією Брі, створюючи дуже приємний контраст. Також, спробуйте Шардоне і Камамбер, Каву і Деліс де Бургонь, або Креман і Епуасс.

Москато д'Асті та Горгонзола

Як ми вже говорили, сири з пліснявою вимагають більш солодкого вина, але легкість Москато та інших солодких білих сортів може стати приголомшливим відкриттям, якщо ви поєднували гострий сир тільки з важкими кріпленими винами. Свіжі кислі фрукти Москато д'Асті очищають смак важких сирів, таких як горгонзола, залишаючи свіжий післясмак. Також, спробуйте Гевюрцтраминер і Мюнстер або Просекко і Азіаго.

Темпранільо та Ідіазабал

Обидва іспанські, і обидва мають пікантний димний аромат, який ідеально поєднується один з одним. Яскраве тіло Темпранільо являє собою вражаючу комбінацію з твердої текстурою Ідіазабала, в той час як таніни вина контрастують з маслянистим смаком сиру. Також, спробуйте Ріоха і Манча, Гарнача і Заморано або Менс і Ронкаль.

Совіньон Блан і козячий сир

Більшість козячих сирів - це щось на зразок чистого аркуша, тому цитрусові і мінеральні ноти французького совіньон блан, підкреслюють чудові горіхові і трав'яні аромати, які можна знайти в сирі. Кислотність вина відмінно допомагає зменшити важкість козячого сиру. Також, спробуйте Шенен Блан і Шевр, Грюнер Вельтлінер і Флорет або Шаблі і Кремона.

Каберне Совіньон і витриманий Чеддер

Витриманий чеддер володіє жирністю, яка прекрасно поєднується з в'яжучими в роті танинами Каберне Совіньон. Крім того, яскраві смаки цього дуету будуть відповідати один одному, замість того, щоб заглушати. Також, спробуйте Карменер і Копчений Гауда, Монтепунчіано і Парміджано-Реджано, або Неро д'Авола і Азіаго.

Прованс Розі та Хаварті

Хрусткі червоні фрукти, які ви знайдете в провансальському рожевому, чудові, але ніжні, а м'який смак хаварті, витончено доповнює вино, не пригнічуючи його. На додаток до цього, мінеральність рожевого вина різко контрастує з гладкою м'якою текстурою сиру. Також, спробуйте Піно нуар рожеве і Фонтіна, Санджовезе рожеве і Моцарелла або Розаду і Рікотта.

Рислінг і Раклет

Raclette - це м'який і універсальний сир, який дійсно добре поєднується з високою кислотністю і смаком фруктів, який притаманний Рислінгу. Аромати німецької класики підкреслюють тонку і дивовижну горіхову нотку сиру Раклет. Візьміть сухий рислінг, щоб його солодкість не пригнічувала сир. Також, спробуйте NZ Sauvignon Blanc і Mild Cheddar, Silvaner and Raclette або Gewürztraminer and Edam.

К’янті Класіко і Пекоріно Тоскано

Тверда, витримана текстура пекоріно прекрасно поєднується з насиченими танінами Комета. Вторинні пікантні нотки К'янті підкреслюють прихований трав'яний присмак сиру, а чорні ягоди прекрасно поєднуються зі сміливістю пекоріно. Також, спробуйте Санджовезе і Парміджано-Реджано або Брунелло ді Монтальчіно і Грана Падано.

Верментіно і Фіоре Сардо

Горіховий овечий сир Fiore Sardo дуже добре поєднується з більш маслянистою текстурою. Цитрусові ноти Верментіно додають фруктової кислотності жирному смаку овечого молочного сиру, такого як Фіоре Сардо (він же Пекоріно Сардо). Також, спробуйте Соаве і Маскарпоне, Грекетто і фромаж Блан або Вердіккіо і Рекесон.

Мальбек і Едам

Поєднання горіхового смаку Едама і оксамитових фруктів Мальбека - це поєднання, яке може сподобатися будь-кому. І вино, і сир повні смаку і аромату, але не пригнічують один одного, і в результаті виходить неповторна комбінація розкішних смаків. Також, спробуйте Шираз і Гауда, Монастрелл і Томме або Блауфранкіш і Абатство Беллок.