Легкі страви до вина: 6 простих варіантів

Мережа винних магазинів Wine Gallery

Шукаєте щось швидке та легке, але хочете трохи елегантності? Тоді ця стаття допоможе вам підібрати вдалі поєднання простих страв і вина, коли холодильник порожній, зате ви маєте пляшку чудового напою. Також ми склали списки інгредієнтів для тих із вас, хто полюбляє підготуватися заздалегідь до приходу гостей, проте має вкрай мало часу, щоби шукати інформацію на просторах Інтернету.

Як зробити просту вечерю особливою за допомогою вина

Дехто із задоволенням готує собі смачні вечері, інші ж воліють швидко зробити спагеті чи кашу. Ми зібрали рецепти страв, які приготувати доволі легко. А в парі з відповідним вином ці страви можуть стати фантастичними.

Спагеті путтанеска

Італійська страва, що походить з Неаполя – міста блискучих винних вечерь. Ця паста містить пікантну основу: оливки, каперси та анчоуси. Усі інгредієнти страви або готуються дуже швидко й просто (спагеті, анчоуси), або можна придбати в готовому вигляді в магазині (томатна паста, каперси).

Інгредієнти: оливкова олія, часник, консервовані нарізані кубиками помідори або томатна паста, анчоуси, оливки на вибір, каперси, спагеті, сіль, перець та пластівці червоного перцю.

Винна пара – Barbera.

Barbera – це червоне вино П’ємонту, призначене для щоденного споживання в цьому північно-західному італійському регіоні. Отже, йому потрібна страва, яка відповідає образу обивателя.

Кислотність вина ідеально підходить для кислих помідорів у цій пасті. Вона прорізує солоність та багатство макаронних виробів путтанеска. Крім того, солоні консервовані овочі в пасті врівноважують високу кислотність вина. Терпкі аромати вишні та сушених трав Barbera підтримують цю просту, і від того ще більш смачну, пасту, що ідеально підходить для будь-якої вечері тижня.

Фарширований батат

Цю солодку картоплю можна їсти разом із кількома соліннями та приправами з вашої шафи для спецій.

Інгредієнти: батат, чорна квасоля, консервований зелений чилі, консервовані томати, обсмажені на вогні, консервована кукурудза, порошок чилі, кмин, паприка, чорний перець, каєнський перець, часниковий порошок, подрібнені пластівці червоного перцю, сушене орегано та сіль (за бажанням свіжі інгредієнти – лайм, сир).

Винна пара – Zinfandel.

Шукайте Zinfandel із районів, відомих своїми вулканічними ґрунтами, для того, щоб отримати додатковий пікантний присмак у парі. Чому це працює? Zinfandel – насичене червоне вино, яке характеризується смаками фруктових джемів та пряними ароматами. Профіль смаку робить цей напій ідеальним доповненням для барбекю та страв південно-західних країн.

У вині Zinfandel якраз достатньо танінів і тіла, щоби поєднатися з солодкою картоплею, не пересилюючи страву. Джемові смаки вина доповнять солодкість картоплі, а димний аромат відповідатиме південно-західним спеціям фаршу.

Вдалою парою до страви з солодкого батату буде також Callejon Del Crimen Cabernet Sauvignon Reserva з насиченими нотами пряностей, диму, чорних лісових ягід та приємним гармонійним терпким смаком. Напій із тривалим післясмаком доповнить легку овочеву вечерю та зробить її особливою.

Вино Callejon Del Crimen Cabernet Sauvignon Reserva - Мережа винних магазинів Wine Gallery

Суп із білої квасолі та часнику

Найкращий легкий суп, який одночасно ситний і ароматний, але простий у приготуванні.

Інгредієнти: оливкова олія, часник, боби каннелліні, сушений чебрець, сушений розмарин, овочевий/курячий бульйон, сіль і перець, пластівці червоного перцю та хліб.

Винна пара – Cinsault.

Cinsault – це сорт долини Південної Рони, який є другорядним у сумішах Châteauneuf-du-Pape. Але центральне узбережжя Каліфорнії пропонує кілька виняткових односортових прикладів.

Фруктові ноти в Cinsault гарно збалансують часниковий смак супу, а квіткові – доповнять сушені трави у страві. Легке тіло і танін Cinsault ідеально підходять для простого смаку супу з білої квасолі. Завдяки цій страві виноград, який зазвичай виконує допоміжну роль, може повністю розкритися і сяяти.

Іспанська тортилья

Tortilla Española – одна з найцінніших національних страв Іспанії. Складається з некрутого яйця, цибулі та картопляного омлету. Напрочуд приємна тим, як просто її приготувати.

Інгредієнти: яйця, картопля, цибуля, оливкова олія та сіль.

Винна пара – Cava.

Cava – це іспанське ігристе вино, вироблене традиційним методом, ідеально підходить до тапас, зокрема й іспанської тортильї. Висока кислотність і бульбашки в Cava врівноважують сіль, яйця та оливкову олію. Пікантний характер страви підкреслюють аромати айви, яблука та цитрусових у вині.

Якщо це можливо, дістаньте Cava Reserva, яке має більшу текстуру та складніші відтінки смаку.

Альтернатива: якщо у вас немає яєць, покладіть нарізану цибулю і картоплю у форму для запікання, залийте овочевим або курячим бульйоном – і запікайте в духовці картоплю Буланжер.

Або обсмажте тонко нарізану картоплю на оливковій олії, щоб отримати смачні чипси. Вони завжди чудово поєднуються з ігристим вином, адже сіль і жир чипсів врівноважують високу кислотність цього напою.

Шакшука

Класична страва для пізнього сніданку, яка так само добре підходить для вечері з вином. Шакшука – яйця пашот, приготовані в томатному соусі.

Інгредієнти: яйця, цибуля, банка смаженого червоного болгарського перцю, банка цілих очищених помідорів, порошок чилі, кмин, паприка, сіль, перець та пластівці червоного перцю (хліб на вибір).

Винна пара – Nerello Mascalese.

Це сицилійський сорт, вирощений на вулканічних ґрунтах гори Етна, що виробляє легкі червоні вина з підвищеною кислотністю. Аромати вишні, чебрецю та прянощів Nerello Mascalese ідеально підходять для смаженого червоного перцю, помідорів та спецій у страві.

Кислотність вина досить висока, що відповідає кислотності томатного соусу. Крім того, низький рівень дубильних речовин і легке тіло не перевершать легкість страви на яєчній основі.

Бутерброд із варенням і арахісовим маслом

Цей бутерброд – класична солодко-солона комбінація, яка насправді є чудовою вечерею до вина. Справжнє питання – який сендвіч зробити: хрусткий чи м’який?

Інгредієнти: арахісове масло, варення та хліб.

Винні пари – Rosé Port або Kindzmarauli.

Фруктовий джем – це повністю солодкий продукт, і навіть арахісове масло теж має певну солодкість. Тож з’єднайте сендвіч із вином, яке також має трохи солодкості. Якщо поєднувати його з сухим вином, напій може здатися надмірно кислим, а також не будуть відчуватися фруктові ноти.

Полуничний, малиновий та карамельний аромати Rosé Port ідеально доповнюють смак сендвіча з джемом. Фруктові нотки Port оживляють полуничне або малинове варення, а аромати карамелі добре поєднуються з солоним арахісовим маслом.

Тим, хто не любить Port, можна спробувати Shilda Kindzmarauli. Це грузинське вино, яке має яскравий насичений аромат лісових ягід і малини та приємний м’який смак із екзотичними нотами. Це вино чудово доповнює десерти, особливо вдало напій буде поєднуватися з фруктовим джемом сендвіча.

Вино Shilda
Kindzmarauli - Мережа винних магазинів Wine Gallery

Зробити просту їжу надзвичайною

Готувати з мінімальними інгредієнтами важко, але це не означає, що вам не слід вибирати до простої страви винну пару.

Якщо у вас немає під рукою інгредієнтів для приготування жодної з цих страв, спершу сходіть до холодильника з вином. Виберіть вино, яке ви хочете випити, та створіть вечерю на основі ароматів, смаків та структури напою.